(123) 456-7890 email@domain.com

Mama je prala rublje za grad te ga je svake nedjelje morala dostaviti svojim mušterijama.
Da bi se rublje kvalitetno opralo, radilo se mukotrpno. Bijeli veš se sam namakao u jednoj drvenoj kaci od 100 litara. Na dnu kace je bio mali okrugli otvor. Kad se rublje složilo, komad po komad, s hladnom vodom se razmočila soda koja je bila kao kristalno kamenje, ali bezbojna. U toj rastopljenoj sodi u puno vode, natopio se dobro taj veš te bi se namakao cijelu noć. Sljedeći dan opet se kuhalo u velikom loncu, s emulzijom od pepela bukovog drva i opet uz dodatak sode. Veš se moralo zalijevati s vrućom vodom i emulzijom.

Veš su rifljale žuljenjem rukama i sa sirčanom četkom. Dugo su ga klofale u drvenom koritu. Splahnjivale su ga u bistroj sljemenskoj vodi iz potoka koji je prolazio kroz naš kraj. Tako dugo su ga isplahnjivale i klofale, dok iz rublja ne bi išla potpuno bistra voda. Po suncu, u ljetno doba, raširile bi rublje po livadi da otiđe i posljednja mrlja. U lužini, koja se cijedila iz tog otvora u veliku posudu, namakalo se šareno rublje. Prije kod nas nije vozio autobus pa se moralo pješačiti do tramvajske stanice. Na glavama su žene nosile teške zavežuljke sve do Ilice, do tramvaja, otkud su izlazile na pojedinim mjestima da bi podjelile svojim mušterijama veš. Za prijevoz prtljage u tramvaja morale su platiti kontroloru zeta.

Što je najvažnije, moja mama je morala dostaviti zglačano rublje. Kako nije imala glačalo, stavljala je teške kamene u korito, a ispod njega veliki debeli valjak. Rublje se moralo lijepo složiti na veliki stol, a ispod bi se stavila bijela plahta. Kad joj je kamen bio pretežak, za manji veš bi stavljala nas djecu u korito. Nama je to bilo zanimljivo. S vremenom je nabavila glačalo, ali na žeravicu koja je morala biti bez imalo crnog, da se ne bi zasmudio veš. Glačalo se isprobavalo na staroj bijeloj krpi ili papiru.
Kasnije su se žene složile da si nabave kočijaša koji im je na Trešnjevku, kod zagrebačkog igrališta, u jednu malu uličicu dostavljao veš (cule), pa im je bilo malo lakše. I njega su morale platiti.