(123) 456-7890 email@domain.com

Znadete li da je dr. Ante Starčević za posljednje počivalište izabrao Šestine?!
Ali počnimo od početka.
Ante Starčević rođen je 1823. godine u Velikom Žitniku kod Gospića. Nakon završenog školovanja u Zagrebu i Pešti, bavio se poviješću, filologijom, filozofijom, književnom kritikom, pisanjem pjesama, dramom, političkom satirom, te prevoditeljstvom. Kroz svoj rad istaknuo se kao politički vođa i ideolog hrvatskog nacionalizma. Sama bit Starčevićeve politike može se izreći u ideji „Bog i Hrvati“. Zalagao se za samostalnu Hrvatsku te je želio ostvarenje hrvatske državnosti preko državnog prava. Iskazivao je duboku ljubav prema domovini i ljudima. Ostajući i dalje skroman želio je biti pokopan na seljačkom groblju bez posebnih isticanja.
Umro je 28. veljače 1896. godine, u 73. godini života. Pokopan je na groblju, uz crkvu sv. Mirka u Šestinama. Tražio je da bude pokopan u šestinskim opancima i to u starim i iznošenim opancima. Ta njegova želja govori o njegovom karakteru. Bio je istinska veličina, sposoban i mudar, a istoveremeno skroman čovjek.
Sam spomenik dr. Anti Starčeviću rad je kipara Ivana Rendića. Postavljen je 1903. godine. Podnožje spomenika sastavljeno je od blokova mramora na kojima su reproducirani hrvatski povijesni spomenici u fragmentima još iz najstarijih vremena. Na njima počiva lav, koji pandžama i zubima trga željezne rešetke. Kraj lava je prekrasna figura Croatiae, koja drži stisnute šake, umorne od trganja okova. Iz te skupine se diže čvrst i snažan hrast s likom Ante Starčevića.