Sezona je trešanja, voća koje je u našem šestinskom kraju jako popularno.
Sigurno ste baš i Vi kao djeca, koji put upali u nevolje jer se niste mogli suzdržati, a da ne probate susjedove ili ste se pak s prijateljima gostili po okolnim voćnjacima. Vrijedne šestinske kumice i danas trže domaće trešnje na Dolcu i Malom placu (Britanskom trgu), a od onih slatkih i zrelih, koje i nisu baš više za prodaju napravit će se fina štrudla. Riječ je, naravno, o savijači od trešanja, takozvanoj črešnjači.
Recept za črešnjaču
Tieste se zamiesi od nulera brašna, mlačne vode, male soli i male masti i pusti se da male stoji, a onda ga z rukami treba rastegnuti na stolnjaku. Tak’ rastegnuto, premažite z otopljenim putrom. Črešnje z cukorem pomečite po tiestu i posipajte s prezlima. Se zarolajte i režite kak’ je dugi protvan i denite u namaščeni protvan. Pečite trifrtalj vure v rolinu (200o C).