90 dkg glatkog brašna
40 dkg mljevenih čvaraka
2 – 3 dl mlijeka
2 cijela jaja (1 za tijesto, a drugo za premaz)
1 žlica ulja
1 žlica papra koja ide u čvarke
1 žlica soli
1 žlica šećera koja ide u mlijeko
1 kocka kvasca
Kvasac namočiti u mlakom mlijeku, zajedno sa žlicom šećera i pustite da se malo digne. U zdjelu s brašnom, dodati jedno jaje, sol, ulje i kvasac te umijesiti tijesto dodavajući mu mlijeko po potrebi. Tijesto bude mekše ako se doda koja žlica ulja. U mljevene čvarke dodajte friško mljeveni papar i promiješajte. Tijesto podijelite na dva dijela. Razvaljajte dijelove i prvi dio namažite sa čvarcima. Tijesto lagano nabijete s valjkom i preklopite 2 – 3 puta. Tijesto se ne treba dizati. Rezati sa čašom i ostaviti 20-ak minuta da se pogačice počnu dizati. Premazati jajem i staviti peći. Obično ih stavljam na masni papir i tako ih uvijek imam spremne za pećnicu. Obično idu 2 – 3 runde u pećnicu.
Čim oblikujete pogačice, možete ih zamrznuti. Kad ih odmrzavate, puštate ih da se dignu pa ih onda pečete. Friško pečene pogačice su uvijek ukusnije.