(123) 456-7890 email@domain.com

Prigorje pa tako i Šestine u svojoj autohtonoj kulturi stvorilo je kroz svakodnevni život i jelovnik kako ga mi danas nazivamo „Gastro ponuda“. Jelovnik je bio za današnje uvjete vrlo jednostavan. Prije svega temeljio se na namirnicama voću i povrću i to sezonskog karaktera. Moglo bi se reći što su sami proizveli bilo u polju, vrtu, voćnjaku i domaćinstvu, to se nalazilo i na jelovniku. Dakle sve povrće koje se ubralo u vrtu činilo je obroke i to većinom variva. Za kuhanje nije se upotrebljavalo ulje nego se koristila svinjska mast. Jela su bila jednostavna i prosta bez mnogih dodataka koje danas koristimo u svakodnevnici. Od mirodija koristila se uglavnom sol i paprika, rijetko papar ili neki drugi začin. Jedino što bi se moglo trenutačno istaknuti bili su kolači. Oni su bili rijetkost te su se posluživali uglavnom na većim događajima poput vjenčanja, krštenja, blagdana i proslava.

Kramlini

Kramlini

90 dkg glatkog brašna 40 dkg mljevenih čvaraka 2 - 3 dl mlijeka 2 cijela jaja (1 za tijesto, a drugo za premaz) 1 žlica ulja 1 žlica papra koja ide u čvarke 1 žlica soli 1 žlica šećera koja ide u mlijeko 1 kocka kvasca Kvasac namočiti u mlakom mlijeku, zajedno sa...

Vinogradarske pogačice

Vinogradarske pogačice

Vinogradarske pogačice RECEPT: Sastojci: 250 grama oštrog brašna 250 grama glatkog brašna 1 ravna žlica soli otprilike 1,5 dcl mlačne vode 1 dcl ulja 1 svježa germa (kvasac) 1 žličica šećera 1 dcl mlijeka ulje za prženje Upute za pripremu: U malo mlakog mlijeka...

Domaća črešnjača

Domaća črešnjača

Sezona je trešanja, voća koje je u našem šestinskom kraju jako popularno. Sigurno ste baš i Vi kao djeca, koji put upali u nevolje jer se niste mogli suzdržati, a da ne probate susjedove ili ste se pak s prijateljima gostili po okolnim voćnjacima. Vrijedne šestinske...

Orehnjača

Orehnjača

OREHNJAČA TIJESTO: FILA: 50 dkg glatkog brašna 40 dkg oraha 15 dkg margarina 25 dkg šećera 4 žumanjca 10 žlica ruma 5 žlica šećera 1 žlica prezle 1 dl mlijeka sa 1 germom 10 dkg grožđica Malo soli Tijesto zamijesiti i pustiti da odstoji ½ sata. Filu zamješati sve...