Prigorje pa tako i Šestine u svojoj autohtonoj kulturi stvorilo je kroz svakodnevni život i jelovnik kako ga mi danas nazivamo „Gastro ponuda“. Jelovnik je bio za današnje uvjete vrlo jednostavan. Prije svega temeljio se na namirnicama voću i povrću i to sezonskog karaktera. Moglo bi se reći što su sami proizveli bilo u polju, vrtu, voćnjaku i domaćinstvu, to se nalazilo i na jelovniku. Dakle sve povrće koje se ubralo u vrtu činilo je obroke i to većinom variva. Za kuhanje nije se upotrebljavalo ulje nego se koristila svinjska mast. Jela su bila jednostavna i prosta bez mnogih dodataka koje danas koristimo u svakodnevnici. Od mirodija koristila se uglavnom sol i paprika, rijetko papar ili neki drugi začin. Jedino što bi se moglo trenutačno istaknuti bili su kolači. Oni su bili rijetkost te su se posluživali uglavnom na većim događajima poput vjenčanja, krštenja, blagdana i proslava.
Kramlini
90 dkg glatkog brašna 40 dkg mljevenih čvaraka 2 - 3 dl mlijeka 2 cijela jaja (1 za tijesto, a drugo za premaz) 1 žlica ulja 1 žlica papra koja ide u čvarke 1 žlica soli 1 žlica šećera koja ide u mlijeko 1 kocka kvasca Kvasac namočiti u mlakom mlijeku, zajedno sa...
Vinogradarske pogačice
RECEPT Vinogradarske pogačice Sastojci: 250 grama oštrog brašna 250 grama glatkog brašna 1 ravna žlica soli otprilike 1,5 dcl mlačne vode 1 dcl ulja 1 svježa germa (kvasac) 1 žličica šećera 1 dcl mlijeka ulje za prženje Upute za pripremu: U malo mlakog mlijeka stavite...
Domaća črešnjača
Sezona je trešanja, voća koje je u našem šestinskom kraju jako popularno. Sigurno ste baš i Vi kao djeca, koji put upali u nevolje jer se niste mogli suzdržati, a da ne probate susjedove ili ste se pak s prijateljima gostili po okolnim voćnjacima. Vrijedne šestinske...
Orehnjača
OREHNJAČA TIJESTO: FILA: 50 dkg glatkog brašna 40 dkg oraha 15 dkg margarina 25 dkg šećera 4 žumanjca 10 žlica ruma 5 žlica šećera 1 žlica prezle 1 dl mlijeka sa 1 germom 10 dkg grožđica Malo soli Tijesto zamijesiti i pustiti da odstoji ½ sata. Filu zamješati sve...
Domaći koružnjak – kukuruzni kruh
Teško je danas naći pravu mjeru za ispeći pravi domaći koružnjak. Nekada se nije kao danas radio/pekao kruh od 80 deka ili 1 kg kukuruznog brašna. Obitelji su bile daleko veće i kruh se pekao za cijeli tjedan, ako ne i za cijeli mjesec (pekao se u krušnoj peći). Moja...
Tenka gibanica
Sastojci: 60 dag brašna 2 dcl mlijeka 4 jaja 10 dag domaće masti (može i maslac) 1,5 kg svježeg kravljeg sira Sol 20 dag kukuruznog brašna 5 dcl vrhnja Od brašna, mlijeka i 1 jaja zamijesite tijesto i tanko razvucite. Stavite u namazani lim da dno i stranice budu...
Pacanje mesa u drvenim kacama
Hladno meso se dobro nasolilo da je sve meso bijelo. Slagalo se u kacu tako da šunke i lopatice budu dolje, sa strane nogice i kožice, a onda gore rebrica, krpe i krmenadlini. Nalila se voda da je pokrila meso. Jedan kilogram češnjaka se očistio, stukao sa čekićem i...
Krafne ili po domaći KRAFLINI
(modificirala Magdalena Šobar po receptu prabake Slave Boltek)SASTOJCI:1 germa3 jaja5 žlica šećerasok i kora od limuna5 žlica ulja6 deka margarina2 žlice vrhnjapola deci ruma1 šalica mlijekaglatko brašno i voda po potrebiPOSTUPAK: Staviti germu da se digne, umijesiti,...